top of page

Vegan plattekaastaart zonder platte kaas :-)

Bijgewerkt op: 5 apr. 2018

Voor de wedstrijd van 'Tarte a moi' heb ik deze taart uitgevonden...Ik had al enkele keren gelezen dat kaas vervangen werd door geweekte cashewnoten bij veganistische recepten . Zo bekwam ik deze vegan versie van mijn platte kaas taart, en believe me, hij is echt super lekker!


Bodem: - 130 gr speltbloem - 40 gr donkere cassonade - 120 gr plantaardige boter (ALPRO) - 80 gr fijne griessuiker - Citroenzeste

De zachte boter mengen met de suikers, tot een egale massa, daarna de bloem erbij zeven en afwerken met wat citroenzeste.

Het deeg openstrijken op een bakplaat met bakpapier (0,5cm dik) en 20 minuten afbakken op 180 gr. (Vergeet de oven niet voor te verwarmen!) Als de vegan 'Tartine Russe' (want zo heet dit eigenlijk) , goudbruin is mag hij uit de oven en duw je meteen een ring (diameter 16cm) in het deeg. Het is nu nog zacht maar bij het afkoelen zal hij uitharden.

Vulling:

- 240 gr geweekte cashewnoten (op voorhand de cashewnoten een nachtje in water zetten) - 1/2 kop koude kokosmelk ( uit blik mag!) - Sap van 1 citroen - 3 el agavesiroop - 4 el kokosvet (of 80 gram)

De cashewnoten enkele minuten blenden. Je bekomt een witte, romige massa. Daarbij voeg je de rest van de ingrediënten toe( kokosvet mag koud erbij , niet smelten )en nogmaals kort even opblenden... Giet het beslag in de ring op de afgekoelde en harde tartine Russe. (ik gebruik in de ring zo'n plastieken strookje zodat de taart niet blijft kleven bij het verwijderen van de ring)

Karamel

1/2 kopje cassonade 1/2 kopje kokosmelk Klontje plantaardigeboter

Laat de suiker smelten in de kokosmelk. Enkele minuten laten inkoken tot het wat dikker wordt. Afwerken met een klontje pl. boter om het boeltje wat te doen glanzen en even laten afkoelen in de koelkast. ( Je mag de karamel lauw over de kaastaart gieten ) Dit mag een uurtje in de koelkast om op te stijven!

Ondertussen blend je de rest van de Tartine Russe (want je hebt de randjes nog over na het uitduwen van de cirkel, tenzij je ze al allemaal hebt opgegeten) tot een crumble, samen met wat geroosterde cashewnoten. Dit giet je, als de taart uit de koelkast komt over de karamel topping en klaar! Heerlijk! Believe me! ( en helemaal niet veel werk!)

bottom of page